2009. augusztus 15., szombat

Csokoládé :)


Bővült a kedvenc filmeim listája egy aranyos kis történetecskével, melynek címe Csokoládé (Chocolat) A film 2000ben készült, csoda , hogy nem hallottam ezidáig róla.
Egyszer volt, hol nem volt… időbe és helyre visz a történet, ahol a nyugalom inkább eseménytelenség, egy falu, ahol meg van tiltva minden, az emberek önmegtartóztató életet élnek,búsak,mogorvák és komorak.
,, Ha ebben a faluban élnél,akkor tudnád, mit várnak tőled."
A lányával céltalanul utazgató asszony,Vianne megjelenik a falucskában és beindulnak az események :) A nő csokoládéboltot nyit , amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek rejtett vágyait....mindezt Nagyböjtkor . A település polgármestere, Reynauld gróf ráerőszakolja sivár, szomorú életét a többi lakosra is. Mi több megtiltja nekik, hogy kipróbálják Vianne pralinéit, mert látja, hogy aki belekóstolt a csábításba, az elveszett az egyház számára. Előbb a megkeseredett szívűek menekülnek a csokoládéboltba, ahol önbizalommal és életerővel töltődve szövetkeznek a prűd szokások ellen.
Aki megkóstolja a csokoládét annak kezd átváltozni az élete....a forró csokoládé megolvasztja a lelküket.....persze itt nem a szó szoros értelemben vett csokoládé a fontos és a boldogsághormon,amit termel-állítólag endorfint szabadít fel-, hanem sokkal több...a szeretet....amellyel elkészítették....ami benne van :)
,, Nem lehet jóságunk mércéje az,amit nem teszünk meg.Amit megtagadunk.Amit elutasítunk.Akit kirekesztünk.Az legyen a jóságunk mércéje,amit keblünkre ölelünk.Amit teremtünk.És akit befogadunk."- a tanulság a plébános prédikációja a húsvéti misén....az első olyan prédikáció, amit szabad akaratból mond.
A falu lakói azt hitték, hogy csak az kedves Isten számára,aki fegyelmezetten,önmegtartóztatóan él,hogy csak így lehetnek jó keresztények....megfeledkeztekJézus tanításáról ˝ mert amit eggyel tesztek a legkisebbek közül is, Velem teszitek

Kedves kis történet, nagyon megfogott és amióta láttam jobb szeretnék lenni......



1 megjegyzés:

  1. Lattam en is a filmet, szinten kedvenceim kozott volt amikor meg emlekeztem is a sztoryjara:) Jo h eszembe juttattad h nezzem meg meg1x.

    VálaszTörlés